Peste 80 de medici români care lucrează în Franța s-au solidarizat cu doctorițele acuzate de crimă. Ei spun că femeile au procedat „normal”

Peste 80 de medici români care lucrează în Franța s-au solidarizat cu doctorițele acuzate de crimă. Ei spun că femeile au procedat „normal”
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 18/08/2024, 11:18

Peste 80 de medici români specializați în materie de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) care lucrează la spitale din Franţa au semnat o scrisoare deschisă în care și-au arătat solidaritatea față de cele două doctorițe de la Spitalul „Sf. Pantelimon” acuzate de crimă cu premeditare. Semnatarii scrisorii spun că, din punctul lor de vedere, cele două colege din România au acționat normal, iar faptele lor ar fi fost acoperite de legislația care reglementează sistemul medical francez.

Medicii români din Franța au explicat că starea pacientului în vârstă de 54 de ani despre care procurorii au afirmat că a fost omorât cu premeditare de cadrele medicale care i-ar fi scăzut în mod intenționat doza de noradrenalină era oricul extrem de gravă, iar șansele ca el să-și revină erau nule. În acest sens, aceștia au invocat legile din Franța, despre care spun că sunt în vigoare de mai bine de 20 de ani și care nu permit ca viețile bolnavilor aflați în fază terminală să fie prelungite în mod inutil, deoarece, odată cu viața, le este prelugită și suferința.

„Intervin în spaţiul public, din păcate, persoane care nu par să aibă acel minim de pregătire profesională în ceea ce priveşte înţelegerea funcţionării unei unităţi de Terapie Intensivă şi a particularităţilor acestui serviciu, ale patologiilor caracteristice şi care totuşi se pronunţă asupra competenţelor şi deciziilor luate de aceşti medici, colegii noştri.

Problematica este complexă şi nu poate fi înţeleasă fără a cunoaşte în profunzime specificităţile serviciului de Terapie Intensivă şi dosarele detaliate ale pacienţilor implicaţi. Din nefericire, moartea în reanimare (terapie intensivă) face parte din cotidianul nostru ca medici.

„Colegele noastre s-au confruntat cu o situație fără ieşire”

„Cheia înţelegerii constă în realizarea faptului că situaţia cu care s-au confruntat colegele noastre era una fără ieşire, că se aflau într-un impas terapeutic. Este un fel de «şah mat» în medicină, când orice ai face nu mai există o soluţie bună. Pentru cei care nu cunosc termenii medicali, starea de «şoc refractar» înseamnă o stare de hipotensiune profundă şi prelungită, care nu mai răspunde la doze din ce în ce mai mari de noradrenalină. Nu mai există soluţie la aceasta situaţie şi deznodământul inevitabil este decesul, oricare ar fi doza de noradrenalină, mare sau mică”, subliniază ei.

Medicii ATI care au semnat scrisoarea explică faptul că, într-un astfel de impas terapeutic, „continuarea tratamentelor invazive şi agresive devine nu doar inutilă, ci nu face decât să prelungească suferinţa bolnavului şi a familiei sale, fără a avea nicio speranţă de recuperare sau de vindecare”.

În Franța, bolnavii în fază terminală sunt lăsați să moară

Ei adaugă că, în Franţa în particular şi în Europa în general, spre deosebire de România, această situaţie legată de sfârşitul vieţii în secţiile de reanimare este riguros reglementată şi face parte din conceptul de „limitare terapeutică” . Această practică se aplică pacienţilor în stare terminală, consideraţi fără perspective de supraviețuire.

Astfel, ei dau exemplul Franței, unde „insistența” de a administra un tratament atunci când nu mai există şanse de supravieţuire poartă numele de „îndârjire terapeutică” („obstination déraisonnable” sau „acharnement thérapeutique”, legea Leonetti din 2005) şi este sancţionată prin lege ca o practică medicală neadaptată situaţiei, care aduce atingere demnităţii pacientului respectiv.

Semnatarii scrisorii afirmă că nu au „pretenţia de a face lumină în acest caz”, dar prezintă elemente care să contribuie la o mai bună înţelegere a ceea ce presupune reanimarea şi cadrul legal în care se desfăşoară îngrijirile din faza terminală în reanimările din Franţa.

„În Franţa, încadrarea legală a practicilor de limitarea a îngrijirilor medicale vizează atât drepturile pacientului, cât şi protejarea juridică a echipei medicale confruntată cu această situaţie. Echipa medicală are datoria de a acţiona strict în interesul pacientului, chiar dacă aceasta poate să însemne câteodată limitarea îngrijirilor medicale la pacienții care sunt considerați în fază terminală, fără un proiect terapeutic rezonabil. Aceste legi au început să fie elaborate în Franța încă de acum 20 de ani şi continuă să evolueze”, subliniază ei.

Medicii români din franța propun schimbarea legilor românești

„Vidul legislativ a făcut posibilă tragedia de la Spitalul «Sf. Pantelimon». Şi când spunem tragedie, înțelegem şi durerea familiilor care au rămas cu impresia că nu s-a făcut tot posibilul pentru apropiații lor, dar şi cea a medicilor implicați, care, deși au avut sentimentul că procedează corect şi că au acționat în interesul pacienților, acum sunt ostracizați şi tratați precum criminali de drept comun.

În calitate de medici ATI, ne exprimăm speranța că acest caz al medicilor de la Spitalul «Sf. Pantelimon» să fie încredințat experților, care pot să judece imparțial ce s-a petrecut cu adevărat acolo.

Sperăm, de asemenea, să fie punctul de plecare pentru definirea unui cadru legal în România care să stabilească regulile de funcționare în astfel de situații”, au mai spus semnatarii scrisorii deschise.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de...
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Cea mai mică "țară" din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Comportamentul lui Iohannis, taxat de presa maghiară. „Ca și cum Viktor Orban nu ar fi...
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena...
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000...
"Înger drag!" Mama Nataliei, fetița de 10 ani ucisă în accidentul de la Timișoara, sfâșiată...
A murit Tyka Nelson, sora lui Prince! Cântăreața avea doar 64 de ani
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
❗ Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare ❗
Şeful NATO, Mark Rutte, caută o strategie comună cu Trump împotriva Rusiei şi Coreei de...
Planta din medicina chinezească cu efecte MIRACULOASE pentru creier
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Mămăliga, mai greu de preparat decât pare. Mulți fac o mare greșeală
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje...
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
3 ani de la moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Apropiații au reușit să-i îndeplinească marea...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Inteligența Artificială poate detecta acum și infecțiile cu viermi paraziți